Tanszékünk az alábbi, nagyobb értékű laboreszközökkel rendelkezik, amelyek alkalmazásához magas szintű elméleti és gyakorlati ismeretekkel rendelkeznek a Tanszék munkatársai.

Törőállvány

Alkalmas 3 x 5 m-es szerkezet terhelésére, törésvizsgálatára. Jelentősebb kísérleti vizsgálatok: több repülőgép (pl. Góbé, Koma) terhelés vizsgálata, nagy méretű ventilátorok lapátjainak a szilárdsági vizsgálata helikopter rotorlapát dinamikai jellemzőinek vizsgálata, mérése (az aacheni egyetemmel közösen). Alkalmas pl. nagyobb méretű UAV-k teljes terhelésvizsgálatára. A méréseket közvetlen fizikai kontaktusok, digitális érzékelők és távérzékelés alkalmazásával oldjuk meg.

További információért, kérjük keresse Dr. Rohács Dánielt.

 

 

 

Vízcsatorna

Viszonylag kis mérete ellenére – köszönhetően a modell-vontatásnak - hajók stabilitásának, hajók körüli áramlásoknak a tudományos igényű mérésére és minősítő mérésére is alkalmas. A rendszer hajócsatornán kívül hajómodelleket, hajómodellt vontató kocsit, videó alapú vizuális megfigyelő rendszert és különböző áramlási és mozgási jellemzők mérésére, automatikus adatgyűjtésére alkalmas számítógépes irányítású mérőrendszert tartalmaz. A rendszer könnyen adaptálható járművek, külső – belső áramlási viszonyainak tanulmányozására és  – a hidrodinamikai hasonlóság alapján – felhasználható nagysebességű áramlások, ide értve pl. a szuperszónikus repüléskor kialakuló lökéshullámok bemutatására, vizsgálatára. Kisebb hajó minősítő mérésekre, illetve oktatási célokra is alkalmazható a rendszer.

További információért, kérjük keresse Hargitai Csabát.

 

 Repülésszimulátor

Repülésszimulátor

A költségeket részben pályázaton elnyert támogatásból (OMFB), részben hazai és külföldi cégektől (többek között az Aeroplex Central Europe, EADS - European Aeronautic Defence and Space Company, Hungarocontrol) támogatásából biztosítottuk. A 2002 évi átadáskor mintegy 100 millió Ft-ot érő berendezés önálló fejlesztés, saját építés (a Müncheni Egyetem Repülés Rendszerdinamikai Tanszék konzultálásával). A repülésszimulátor egyedülálló sajátossága, hogy egyik ülésében a B-737 típusú repülőgép szerinti műszerezettség és vezethetőség biztosított, míg a másik ülésben az Airbus irányításában alkalmazott sidestick található. A két rendszer összehasonlításából született az első doktori értekezés a szimulátor alkalmazásával. Jelenleg oktatási és kutatási célokra használjuk, többek közt a repülőgépvezetők terhelésmenedzsment rendszerének fejlesztéséhez.

További információért, kérjük keresse Jankovics Istvánt.

 

Gázturbinás próbapad

Gázturbina

Pályázati és vállalati támogatásokkal (LRI, HM), illetve a tanszéki dolgozók munkájával (a gázturbina kedvezményes 35 000 DEM árát „barterbe” ledolgozva) biztosítottuk. A próbapadot központi számítógépre alapozott digitális mérő – adatgyűjtővel és irányítással oldottuk meg. Az első doktori értekezés a próbapadhoz kidolgozott és alkalmazott nem lineáris kontrol – a nyílt irodalomban – elsőként jelent meg. A későbbiek során folyamatosan fejlesztettük a mérő adatgyűjtő rendszert, illetve további gázturbinás próbapadokhoz is hasonló megoldásokat alkalmaztunk. A gázturbinával kapcsolatok kutatások a termodinamikai vizsgálatokkal, CFD elemzéskékkel és fejlett kontrol alkalmazásokkal kiegészülve már nemzetközi kutatásokban (pl. ESPOSA projektben, illetve a Kassai Egyetem Repülőmérnöki Tanszékével közös munkákban) is megjelenik.

További információért, kérjük keresse Dr. Beneda Károlyt.

 

Thermokamera

Hőkamera

A tanszék korábbi hazai és nemzetközi együttműködés (harcászati helikopterek infravörös sugárzásának minősítő mérései illetve kisrepülőgépek hajtómű sárkány integráció hőkamerás vizsgálatai – Esposa Projekt) során fejlesztette a hőkamerás vizsgálatok képességeit. jelenleg nagyértékű, Testo 885 típusú hőkamerával tudjuk elvállalni ipari hőtechnikai folyamatok vizsgálatát, állapot és diagnosztikai felmérést a kiváló gyakorlati méréseket magas szintű elméleti elemzésekkel kombinálva. A képfeldolgozás automatizálásával meg tudjuk a távmérések gyors feldolgozást, többek közt a járműre szerelt hőkamera mérések automatikus, valós idejű irányítását és kiértékelését is. A hőkamerás mérés – adatfeldolgozás ismereteket már beépítettük a "Mikroelektromechanikai eszközök" és a "Repülési mérések" tantárgyak tananyagába.

További információért, kérjük keresse Jankovics Istvánt.