Tanszékünk az alábbi, nagyobb értékű laboreszközökkel rendelkezik, amelyek alkalmazásához magas szintű elméleti és gyakorlati ismeretekkel rendelkeznek a Tanszék munkatársai.

Törőállvány

Alkalmas 3 x 5 m-es szerkezet terhelésére, törésvizsgálatára. Legutóbbi munkák: ventillátor lapát szilárdsági vizsgálata (KK munka – 80-as évek vége), helikopter rotorlapár dinamikai jellemezőinek a meghatározása (1992 – 95, az Aacheni egyetemmel közösen folytatott kutató munka, illetve diplomamunka keretében végrehajtott mérések)

További információért, kérjük keresse Dr. Rohács Dánielt. 

Vízcsatorna

Hajóscsatorna

Alkalmas hajók stabilitásának, hajók körüli áramlásoknak a tudományos igényű mérésére és minősítő mérésére. A rendszer hajócsatornán kívül hajómodelleket, hajómodellt vontató kocsit, videó alapú vizuális megfigyelő rendszert és különböző áramlási és mozgási jellemzők mérésére, automatikus adatgyűjtésére alkalmas számítógépes irányítású mérőrendszert tartalmaz. Kisebb hajó minősítő méréseket végeztünk, illetve oktatási célokra alkalmaztuk eddig a rendszert.

További információért, kérjük keresse Hargitai Csabát. 

  

 Repülésszimulátor

RepülésszimulátorBekerülési költsége 47 millió Ft volt, melyből 19,95 millió Ft OM (OMFB) pályázaton elnyert támogatás. A többit hazai és külföldi cégektől (többek között az Aeroplex Central Europe, LTD, Dunai Repülőgépgyár Rt. EADS  - European Aeronautic Defence and Space Company, Hungarocontrol) kapjuk. 2002 őszétől működik. A szoftverek egy részét a TU München Repülésdinamika és Kontrol Tanszékétől engedi át felhasználásra, más részét meg kell vásárolnunk. A repülésszimulátor egyik ülésében a B-737 típusú repülőgép szerinti műszerezettség és vezethetőség biztosított, míg a másik ülésben az Airbus irányításában alkalmazott sidestick található. A szimulátort oktatási és kutatási célokra használjuk.

További információért, kérjük keresse Jankovics Istvánt.

 

Gázturbinás próbapad

GázturbinaKét éve épült pályázati és vállalati támogatásokkal, illetve a tanszéki dolgozók munkájával (pl. a gázturbinát 35 000 DEM ledolgozását felvállalva kapta meg a tanszék, a fennmaradó árat pedig az LRI és a HM támogatásából fizette ki.)  A számítógéppel irányított próbapadon még megrendelt mérésünk nem volt. A rendszer segítségével teszteltük egy, erre a célra tervezett nem lineáris kontrolt. Az eredményekről készülő PhD disszertációt jövőre fogja benyújtani védésre a szerzője.

További információért, kérjük keresse Beneda Károlyt.

 

 

Thermokamera

HőkameraTanszékünk rendelkezik egy nagyértékű, Testo 885 típusú hőkamerával, amely segítségével ipari hőtechnikai folyamatok vizsgálatát magas szinten el tudja végezni. Az eszközt hazai és nemzetközi projektek keretén belül is alkalmaztuk mérésre, például az ESPOSA projektben, ahol egy kisrepülőgép hőkép-optimalizálását végeztük el. A hőkamerás mérések elméleti és gyakorlati oktatása a "Mikroelektromechanikai eszközök" és a "Repülési mérések" tantárgyak keretén belül történik.

További információért, kérjük keresse Jankovics Istvánt.