Légiforgalmi menedzsment (ATM Air Traffic Management) specializáció

Az ATM képzés a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. Air Traffic Management MSc specializációja, magyar és angol nyelven a Közlekedésmérnöki MSc képzés keretében. A program célja, hogy a hallgatók a légiirányítás legfontosabb kapcsolódó területeiről, mint a támogató eszközök- és rendszerek, légtérmenedzsment, repülésbiztonság, meteorológiai és irányítási ismeretek, a vállalati partnerrel együttműködve szerezzenek piacképes tudást. Az Egyetem és a HungaroControl közösen ad otthont az elméleti és gyakorlati óráknak.

A Közlekedésmérnöki mesterképzés részét képező specializáció tananyagát az Egyetem és a HungaroControl közösen dolgozta ki, a légiforgalmi irányítás jelenlegi igényeire szabva.

További információkért forduljon Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.hez.

 

Jelentkezés

A duális képzés a Közlekedésmérnöki MSc specializációja. A szeptemberben induló képzésre jelentkezni az augusztus közepi pótfelvételi eljárás keretében lehet. Információk a jelentkezésről: ITT.

A pótfelvételi eljárás határidejéről a felvi.hu-n lehet tájékozódni.

 

Miért indítjuk a képzést?

A légiközlekedés és a légiforgalmi irányítás speciális ismereteket és tudást igényel. Ahhoz, hogy a végzett hallgatók el tudjanak helyezkedni ezen a területen olyan ismeretekre és szemléletmódra van szükség, ami indokolttá tette egy célzott specializáció kialakítását. A képzésben a jelenleg is futó kutatás-fejlesztési tevékenységek súlyához és mértékéhez képest hangsúlyosabban kell megjeleníteni a légiforgalmi irányítást. Lehetséges szorosabb kapcsolat kiépítése a légiforgalmi irányításban aktív szervezetekkel, vállalatokkal, akadémiai intézményekkel és szorosabb kooperációt felhasználva növelni a nemzetközi és nemzeti projektekben való részvételt.

Így a téma specifikus hallgatói ismeretek megszerzésével egyszerűbb a hallgatók bevonása a légiforgalmi irányításhoz kapcsolódó tanszéki tevékenységekbe és hosszútávon garantált a hallgatók (iparnál szerzett) gyakorlati oktatása, közös diploma / PhD témák kialakítása a BME – HungaroControl együttműködése mellett. A hosszútávú cél garantálni a HungaroControl szakember utánpótlását és olyan tudással felruházni a hallgatókat, amivel a légiközlekedési ipar bármely területén helyt tudnak állni.

 

Miért érdemes a képzésre jelentkezni?

 • Megismerkedhetsz a légiforgalmi irányítás és szabályozás hátterével
 • Első kézből tanulhatsz a légtérmenedzsmentről, támogató eszközökről
 • A legújabb kutatási és fejlesztési trendekkel ismerkedhetsz meg

Mit kínál a képzés?

 • Gyakorlatorientált képzés a HungaroControl Zrt. alkalmazottaival
 • Széleskörű ismeretek a légiközlekedés világából
 • Kiváló munkalehetőség, akár közvetlenül a vállalati partnernél
 • Az ipar más területein és a nemzetközi piacon is értékes és keresett tudás

 

Milyen tantárgyakból áll a képzés?

A specializáció tematikáját az Egyetem és a HungaroControl szakemberei közösen dolgozták ki:

 • Air Traffic Management:
  A tantárgy feladata, hogy megismertesse a hallgatókat a légiforgalom szervezésének módszereivel és kialakulásával. Az ATM fejlődésének történetén keresztül megismerhetik a legfontosabb alapegységeket, a jelenleg alkalmazásban lévő rendszereket azok előnyeivel és hátrányaival, valamint a fejlesztés alatt álló jövőbeli eljárásokat, módszereket.
 • Meteorology:
  A tantárgy feladata, hogy megismertesse a hallgatókat a repülés világában szükséges ismertekkel az időjárási körülményekről és azok leírásáról, a légkör felépítéséről kitérve a troposzféra pontos felépítésére, és egyéb repülésmeteorológiai ismeretekre.
 • Communications, Navigation and Surveillance I:
  Az alapvető, légiforgalomhoz tartozó navigációs alapfogalmakat bemutató tantárgy. A földfelszíni navigáció rendszerek és a különböző műholdas rendszerek is bemutatásra kerülnek.
 • Communications, Navigation and Surveillance II:
  A légiközlekedésben használt CNS kommunikációs rendszereket, és azook alapvető működési elveit bemutató tantárgy, ahol a gyakorlati alkalmazási területek, korlátok és a fő típusok is tárgyalásra kerülnek.
 • Air Traffic Control:
  A tantárgy feladata, hogy megismertesse a hallgatókat a légiforgalom irányításának alapelveivel, a légterek típusaival. Bemutatásra kerülnek a legfontosabb eljárások, alkalmazott és támogató rendszerek. A tantárgy körbejárja a legfontosabb emberi tényezőket az irányításban, illetve napjaink legfontosabb fejlesztéseit.
 • Safety in air traffic control:
  Bemutatja a repülésbiztonsági stratégiai irányelveket és módszereket, az EUROCONTROL SAM folyamatot és annak eszköztárát. A tárgy kereteiben a repülésbiztonság veszély- és kockázatelemzésének alapelveit és eljárásait is megismerik a hallgatók. A légiközlekedési eseménykivizsgálás folyamatát és annak jogszabályi hátterét, jelentésének folyamatait, rendszereit és a vonatkozó felületeket is megismerik a hallgatók. Továbbá az integrált repülésbiztonság- és minőségirányítási rendszert és annak jogszabályi környezetét, az ICAO által definiált safety promóciós tevékenységeket is érintjük.
 • Case study:
  A tantárgy célja, hogy a hallgatók a tanult ismereteket valós feladatok megoldása során alkalmazzák. Ehhez a közreműködő Tanszékek aktuális feladataiba is bekapcsolódhatnak, de egyéni témát is kidolgozhatnak.

További részleteket a tárgyakról a Kar MSc tanterv tájékoztatójában lehet találni.

 

A képzés története

Több éves előkészítő munka után, a tanterv Kari egyeztetése után, a kezdeményezéshez csatlakozott két további Kari tanszék is. Végül a Közlekedésmérnöki MSc tantervben, a 2015 év végén a Kari Tanács megszavazta az úgynevezett Air Traffic Management specializáció indítását. A specializáció elindítása óta minden évben érdeklődtek hallgatók a képzés iránt.

A tárgyak Erasmus és Stipendium Hungaricum ösztöndíj keretén belül is felvehetőek.