Légijármű javítás és karbantartás (MRO Maintenance, Repair and Operational) duális képzés

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és az Aeroplex Közép-Európai Légijármű  Műszaki Központ Kft. Légijármű Karbantartó és Javító Duális MSc specializációt indít angol nyelven a  Járműmérnöki MSc képzés keretében. A program célja, hogy a hallgatók a képzés idejében változatlan egyetemi képzés teljesítése mellett, azt kiegészítve, vállalat bevonásával a légi járművek karbantartása és javítása területén, ipari körülmények között, széles körű, közvetlen és napra kész ipari tapasztalattal egészítsék ki tudásukat.

Az angol nyelvű Légi Jármű Karbantartó és Javító Specializációt – amely részét képezi a Járműmérnöki mesterképzésnek – az Egyetem és az Aeroplex Kft. szakemberei közösen dolgozták ki.

A képzésről az Aeroplex Kft honlapján is lehet információkat találni, illetve forduljon bátran Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.hoz, vagy Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.hez.

 

Jelentkezés

A duális képzés a Járműmérnöki MSc specializációja. A szeptemberben induló képzésre jelentkezni az augusztus közepi pótfelvételi eljárás keretében lehet. Információk a jelentkezésről: ITT.

A pótfelvételi eljárás határidejéről a felvi.hu-n lehet tájékozódni.

 

Miért indítjuk a képzést?

A Nemzetközi Légiközlekedési Szövetség előrejelzése alapján 2037-ig megduplázódhat és 8,2 milliárdra növekedhet légiközlekedésben résztvevő utasok száma. Ez, a megnövekedett repülőgép-szám miatt, természetesen a Magyarországon működő és a légijárművek karbantartásával, üzemeltetésével és javításával foglalkozó ipari szereplők üzleti lehetőségeire és a védelmi szempontok figyelembevétele miatt a katonai területen tevékenykedő műszaki alakulatok harcászati felkészültségére és ezáltal a hadműveleti rendelkezésre állásra is kihat. Napjainkban és az elkövetkezendő évtizedekben jelentkező kihívásokra és igényekre kizárólag akkor tudnak az ipari vállalatok és a Magyar Honvédség (MH) hatékonyan reagálni, ha megfelelő képzettségű szakemberek állnak rendelkezésükre.

A problémát felismerve, a Tanszék szervezésében a Kar a Járműmérnöki Szakon belül, új Légijármű Javítás és Karbantartás Specializációt indít, angol nyelven, duális képzés keretében. Az elméleti kurzusaiban és az egyetemi laborgyakorlataiban illetve további időráfordítással a vállalat bevonásával a légi járművek karbantartása és javítása területén, ipari körülmények kőzött, széles körű, közvetlen és napra kész ipari tapasztalttal egészítsék ki tudásukat. A képzés tematikája kitér a légijárművek karbantartási javítási folyamataira, a légijármű rendszereire, a szabályozásra, valamint a fejlett repüléselméletre.

 

Miért érdemes a képzésre jelentkezni?

 • Megismerkedhetsz a repüléstudományokkal, a repülés elméleti hátterével!
 • Első kézből tanulhatsz a repülőgépekről, az üzemeltetésről és karbantartásról!
 • A legújabb légijárműhöz kapcsolódó csúcstechnológiáról kapsz képet!

Mit kínál a képzés?

 • Gyakorlatorientált képzés vállalati közreműködéssel!
 • Kiemelkedő ösztöndíj a képzés alatt!
 • Kiváló munkalehetőség, akár közvetlenül a vállalati partnernél!
 • Biztos tudás, értékálló végzettség és kiszámítható életpálya!

 

Milyen tantárgyakból áll a képzés?

A specializáció tárgytematikáját az Egyetem és az Aeroplex Kft. szakemberei közösen dolgozták ki:

 • Advanced Flight Theories and Aircraft Structures (Fejlett repüléselmélet és repülőgépek szerkezete):
  A repülés aerodinamikai, repülésmechanikai és propulziós jellemzőit oktató tantárgy. A nemlineáris statisztikus repülésdinamika, irányítási módszerek és humánfaktorok alapjai is bemutatásra kerülnek.
  A tárgyhoz laborfoglalkozás is tartozik.
 • Aircraft Systems and Avionics (Repülőgép rendszerek és avionika):
  A legszélesebb körben elterjedt és repülőgépeken alkalmazott rendszereket, azok feladatait, felépítését és működési elvét bemutató tantárgy.
  A tárgyhoz gyakorlat és laborfoglalkozás is tartozik.
 • Aircraft Design Steps and Manufacturing (Repülőgépek tervezésének lépései és gyártása):
  A repülőeszközök tervezési folyamatát és a repülőgépiparban alkalmazott megmunkálási folyamatokat bemutató tantárgy. Az órákon ezeknek a folyamatoknak a fejlesztési lehetőségei is szóba kerülnek.
  A tárgyhoz laborfoglalkozás is tartozik.
 • Airworthiness requirements - Basic regulations for aircraft design, production, repair and maintenance (Légügyi előírások – repülőgépek tervezésének, gyártásának, javításának és karbantartásának szabályozása):
  Megismertet a repülőgépek légialkalmassági engedélyének, bizonyítványának megszerzéséhez szükséges légügyi előírásokkal, és a megszerzés folyamataival, az eljárás rendszerével.
  A tárgyhoz laborfoglalkozás is tartozik.
 • Aircraft Maintenance and Documentation (Repülőgépek karbantartása és dokumentációi):
  A tantárgy bemutatja a repülőgépek vizsgálatával, karbantartásával és javításával kapcsolatos módszereket, azok folyamatait és eljárásrendszereit, továbbá a vonatkozó gyártói, és MRO által kiadott dokumentumait.
  A tantárgyhoz laborfoglalkozás is tartozik.
 • Detailed Maintenance Process Procedure (Karbantartási folyamat eljárásrendszere)
  A repülőgépek üzemeltetésével, karbantartásával, és javításával kapcsolatos folyamatokat, eljárásokat és módszereket, továbbá azok alkalmazásának korlátait és kritériumait, valamint a kapcsolódó dokumentumokat bemutató tantárgy.
  A tárgyhoz laborfoglalkozás is tartozik.

További részleteket a tárgyakról a Kar MSc tanterv tájékoztatójában lehet találni.

 

A képzés története

A képzés támogatására, 2019 november 4-én a BME és az Aeroplex Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ Kft „Együttműködési megállapodás légijármű karbantartó és javító duális elméleti képzés és gyakorlat biztosítására” című megállapodást kötött. 

A javaslatot a Kari tanács 2019 december 13-i ülése elfogadta, és a képzés 2021 tavaszán elindult.