Új légijármű javítás és karbantartás (MRO) duális képzés

A Nemzetközi Légiközlekedési Szövetség előrejelzése alapján 2037-ig megduplázódhat és 8,2 milliárdra növekedhet légiközlekedésben résztvevő utasok száma. Ez, a megnövekedett repülőgép-szám miatt, természetesen a Magyarországon működő és a légijárművek karbantartásával, üzemeltetésével és javításával foglalkozó ipari szereplők üzleti lehetőségeire és a védelmi szempontok figyelembevétele miatt a katonai területen tevékenykedő műszaki alakulatok harcászati felkészültségére és ezáltal a hadműveleti rendelkezésre állásra is kihat. Napjainkban és az elkövetkezendő évtizedekben jelentkező kihívásokra és igényekre kizárólag akkor tudnak az ipari vállalatok és a Magyar Honvédség (MH) hatékonyan reagálni, ha megfelelő képzettségű szakemberek állnak rendelkezésükre.

A problémát felismerve, a Tanszék szervezésében a Kar a Járműmérnöki Szakon belül, új Légijármű Javítás és Karbantartás Specializációt indít, angol nyelven, duális képzés keretében. A program célja, hogy a hallgatók a képzés idejében, tantervi elemeiben, az elméleti kurzusaiban és az egyetemi laborgyakorlataiban változatlan egyetemi képzés teljesítése mellett, azt kiegészítve, további időráfordítással a gyakorlati vállalat bevonásával a légi járművek karbantartása és javítása területén, ipari körülmények kőzött, széles körű, közvetlen és napra kész ipari tapasztalttal egészítsék ki tudásukat. A képzés tematikája kitér a légijárművek karbantartási javítási folyamataira, a légijármű rendszereire, a szabályozásra, valamint a fejlett repüléselméletre.

 

 

 

 

 

 

 

A kezdeményezésem alapján elindított új Légijármű karbantartás és javítás specializáció, angol nyelven, duális képzésben.

A képzés támogatására, 2019 november 4-én a BME és az Aeroplex Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ Kft „Együttműködési megállapodás légijármű karbantartó és javító duális elméleti képzés és gyakorlat biztosítására” című megállapodást kötött. 

A javaslatot a Kari tanács 2019 december 13-i ülése elfogadta, és a képzés 2021 tavaszén elindult.