Hírek

Második hallgatói pályázat "Diszruptív technológiák" területén

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) (1111 Budapest, Műegyetem rakpart 3.) ösztöndíj pályázatot hirdet a BME Térítési és Juttatási Szabályzat (TJSZ) 23. § alapján.

Előzmények: A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Neumann János Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem „Diszruptív technológiák kutatás-fejlesztése az e-mobility területén és integrálásuk a mérnökképzésbe” (EFOP-3.6.1-16-2016-00014) címmel pályázatot nyert el.

A projekt célja az egyetemi tudományos – kutatói – technológiai – innovációs tevékenység fejlesztése, ide értve a human utánpótlás feltételrendszerének javítását; az egyetemek (tudásbázisok) szerepének a növelését és a „quadruple helix” „tudás négyszög” kiépítését, bővítését.

A projekt szakmai programja a hibrid propulziós technológiai fejlesztése és alkalmazása kisrepülőgépek, légi eszközök megvalósításában, illetve ehhez kapcsolódóan a diszruptív technológiák fejlesztéséhez szükséges tudás és kompetenciák fejlesztésében.

Bővebben...:

Elhunyt Pásztor Endre, a tanszék professzor emeritusa

Életének 89. évében elhunyt Dr. Pásztor Endre egyetemi tanár, Professor Emeritus. Gyászszertartására 2018. július 5-én 11 órakor a római katolikus vallás szertartása szerint az alsógödi Pázmány Péter utcai temetőben kerül sor, amit az alsógödi Szent István templomban gyászmise követ. Az elhunytat a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem saját halottjának tekinti.

Bővebben...:

Siemens hallgatói versenypályázat 2018 – Az elektromos repülés

A verseny célja
Olyan technológiai, fenntarthatósági vagy üzleti innovációkat keresünk, amelyek szorosan kapcsolódnak a hibrid-elektromos légi közlekedéshez.

A verseny szakaszai
Ötletpályázat: 2018. május 21. - június 30.
Tervpályázat: 2018. július 1. - szeptember 30.
Demonstráció: 2018. október 1. - 2019. március 31.

Jelentkezés
Hozz létre egy legalább 3 fős, karokon átívelő csapatot és állítsátok össze ötletpályázatotokat a megadott határidőig. Jelentkezni az ötletpályázatotok beadásával, a www.siemens.hu/bmeverseny2018 honlapon vagy emailben a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre küldött levéllel tudtok (a levél tárgyába írjátok be: eAIR_”csapatnév” ).

Részletes leírás
Siemens versenyfelhívás

Bővebben...:

Labor és házi teljesítések

A Hőtan (Hő- és áramlástan I.), Áramlástan (Hő- és áramlástan II.) és Járművek hő- és áramlástechnikai berendezései I. tárgyak teljesítési táblázata az alábbi linkeken található.

Bármilyen kérdéssel a megfelelő oktatóhoz lehet fordulni.

Hő- és áramlástan I.:   2018.05.24.
Hő- és áramlástan II.:  2018.05.24.
Járművek hő- és áramlástechnikai berendezései I.: 2018.05.24.

Szakmai gyakorlat

Numerikus áramlástani szimulációkkal kapcsolatos szakmai gyakorlati lehetőség. Bővebben információ a Műszaki szimulációk munkacsoport honlapján.

TOVÁBB

Üdvözöljük a BME Vasúti Járművek, Repülőgépek és Hajók Tanszék honlapján!

Tanszékvezető:  Dr. Rohács Dániel, egyetemi docens

 

Honlapunkon többek között az alábbi témákkal találkozhat:

Repülés, repülőmérnök képzés, gépészmérnöki tudományok, közlekedésmérnöki tudományok, UAV, robotrepülőgép, CFD, numerikus módszerek, egyetemi oktatás, hajózás, hajómérnök képzés, hajóépítés, hőtan, áramlástan, gázturbina, vasúti közlekedés, vasútmérnök.