Légijármű javítás és karbantartás (MRO Maintenance, Repair and Operational) duális képzés

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és az Aeroplex Közép-Európai Légijármű  Műszaki Központ Kft. Légijármű Karbantartó és Javító Duális MSc specializációt indít angol nyelven a  Járműmérnöki MSc képzés keretében. A program célja, hogy a hallgatók a képzés idejében változatlan egyetemi képzés teljesítése mellett, azt kiegészítve, vállalat bevonásával a légi járművek karbantartása és javítása területén, ipari körülmények között, széles körű, közvetlen és napra kész ipari tapasztalattal egészítsék ki tudásukat.

Az angol nyelvű Légi Jármű Karbantartó és Javító Specializációt – amely részét képezi a Járműmérnöki mesterképzésnek – az Egyetem és az Aeroplex Kft. szakemberei közösen dolgozták ki.

A képzésről az Aeroplex Kft honlapján is lehet információkat találni, illetve forduljon bátran This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.hoz, vagy This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.hez.

 

Jelentkezés

A duális képzés a Járműmérnöki MSc specializációja. A szeptemberben induló képzésre jelentkezni az augusztus közepi pótfelvételi eljárás keretében lehet. Információk a jelentkezésről: ITT.

A pótfelvételi eljárás határidejéről a felvi.hu-n lehet tájékozódni.

 

Miért indítjuk a képzést?

A Nemzetközi Légiközlekedési Szövetség előrejelzése alapján 2037-ig megduplázódhat és 8,2 milliárdra növekedhet légiközlekedésben résztvevő utasok száma. Ez, a megnövekedett repülőgép-szám miatt, természetesen a Magyarországon működő és a légijárművek karbantartásával, üzemeltetésével és javításával foglalkozó ipari szereplők üzleti lehetőségeire és a védelmi szempontok figyelembevétele miatt a katonai területen tevékenykedő műszaki alakulatok harcászati felkészültségére és ezáltal a hadműveleti rendelkezésre állásra is kihat. Napjainkban és az elkövetkezendő évtizedekben jelentkező kihívásokra és igényekre kizárólag akkor tudnak az ipari vállalatok és a Magyar Honvédség (MH) hatékonyan reagálni, ha megfelelő képzettségű szakemberek állnak rendelkezésükre.

A problémát felismerve, a Tanszék szervezésében a Kar a Járműmérnöki Szakon belül, új Légijármű Javítás és Karbantartás Specializációt indít, angol nyelven, duális képzés keretében. Az elméleti kurzusaiban és az egyetemi laborgyakorlataiban illetve további időráfordítással a vállalat bevonásával a légi járművek karbantartása és javítása területén, ipari körülmények kőzött, széles körű, közvetlen és napra kész ipari tapasztalttal egészítsék ki tudásukat. A képzés tematikája kitér a légijárművek karbantartási javítási folyamataira, a légijármű rendszereire, a szabályozásra, valamint a fejlett repüléselméletre.

 

Miért érdemes a képzésre jelentkezni?

 • Megismerkedhetsz a repüléstudományokkal, a repülés elméleti hátterével!
 • Első kézből tanulhatsz a repülőgépekről, az üzemeltetésről és karbantartásról!
 • A legújabb légijárműhöz kapcsolódó csúcstechnológiáról kapsz képet!

Mit kínál a képzés?

 • Gyakorlatorientált képzés vállalati közreműködéssel!
 • Kiemelkedő ösztöndíj a képzés alatt!
 • Kiváló munkalehetőség, akár közvetlenül a vállalati partnernél!
 • Biztos tudás, értékálló végzettség és kiszámítható életpálya!

 

Milyen tantárgyakból áll a képzés?

A specializáció tárgytematikáját az Egyetem és az Aeroplex Kft. szakemberei közösen dolgozták ki:

 • Advanced Flight Theories and Aircraft Structures (Fejlett repüléselmélet és repülőgépek szerkezete):
  A repülés aerodinamikai, repülésmechanikai és propulziós jellemzőit oktató tantárgy. A nemlineáris statisztikus repülésdinamika, irányítási módszerek és humánfaktorok alapjai is bemutatásra kerülnek.
  A tárgyhoz laborfoglalkozás is tartozik.
 • Aircraft Systems and Avionics (Repülőgép rendszerek és avionika):
  A legszélesebb körben elterjedt és repülőgépeken alkalmazott rendszereket, azok feladatait, felépítését és működési elvét bemutató tantárgy.
  A tárgyhoz gyakorlat és laborfoglalkozás is tartozik.
 • Aircraft Design Steps and Manufacturing (Repülőgépek tervezésének lépései és gyártása):
  A repülőeszközök tervezési folyamatát és a repülőgépiparban alkalmazott megmunkálási folyamatokat bemutató tantárgy. Az órákon ezeknek a folyamatoknak a fejlesztési lehetőségei is szóba kerülnek.
  A tárgyhoz laborfoglalkozás is tartozik.
 • Airworthiness requirements - Basic regulations for aircraft design, production, repair and maintenance (Légügyi előírások – repülőgépek tervezésének, gyártásának, javításának és karbantartásának szabályozása):
  Megismertet a repülőgépek légialkalmassági engedélyének, bizonyítványának megszerzéséhez szükséges légügyi előírásokkal, és a megszerzés folyamataival, az eljárás rendszerével.
  A tárgyhoz laborfoglalkozás is tartozik.
 • Aircraft Maintenance and Documentation (Repülőgépek karbantartása és dokumentációi):
  A tantárgy bemutatja a repülőgépek vizsgálatával, karbantartásával és javításával kapcsolatos módszereket, azok folyamatait és eljárásrendszereit, továbbá a vonatkozó gyártói, és MRO által kiadott dokumentumait.
  A tantárgyhoz laborfoglalkozás is tartozik.
 • Detailed Maintenance Process Procedure (Karbantartási folyamat eljárásrendszere)
  A repülőgépek üzemeltetésével, karbantartásával, és javításával kapcsolatos folyamatokat, eljárásokat és módszereket, továbbá azok alkalmazásának korlátait és kritériumait, valamint a kapcsolódó dokumentumokat bemutató tantárgy.
  A tárgyhoz laborfoglalkozás is tartozik.

További részleteket a tárgyakról a Kar MSc tanterv tájékoztatójában lehet találni.

 

A képzés története

A képzés támogatására, 2019 november 4-én a BME és az Aeroplex Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ Kft „Együttműködési megállapodás légijármű karbantartó és javító duális elméleti képzés és gyakorlat biztosítására” című megállapodást kötött. 

A javaslatot a Kari tanács 2019 december 13-i ülése elfogadta, és a képzés 2021 tavaszán elindult.